magazin online

marți, 30 aprilie 2013

MINTEA CA OGLINDA



NEURONII OGLINDA !
Din dorinta de a intelege  cum activam in ceilalti anumite emotii  pe care  noi le avem in legatura cu noi , sau chiar cu ei , oamenii au facut cercetari  privind functionarea creierului.
La nastere avem un numar foarte mare de  conexiuni nervoase, inactive.
Treptat  in contact cu mediul se activeaza doar anumite conexiuni in detrimentul altora care raman latente , sau mor.

Cand intram in contact cu diferite  persoane sau situatii , avem 2 reactii,  placere/ simpatie si  derivate din aceste emotii sau   respingere/ frica  si  derivate ale acestor emotii.

Noi  putem induce aceleasi stari  persoanei  respective daca ne exprimam direct  verbal sau prin miscari, starea emotiva vizavi de  parerea noastra despre ea.
Aceasta e posibil  prin activarea  “neuronilor oglinda’ la cealalta  persoana !

Desigur  putem sa  ne  prefacem ca o simpatizam , dar sa nu fie adevarat.
In acest caz  persoana  aparent  poate fi indusa in eroare, deorece neuronii oglinda activati , vor  indica o stare falsa  si la persoana  respectiva, iar raspunsul va fi la fel de fals.

Deci in relatiile interumane santem extrem de conectati.

SURSE: CASA TREZIRII

Anumite  pareri despre altii se pot forma din contactul direct cu  persona in prezent, dar si  prin proiectia asupra  ei a unor date  vechi stocate in minte  asociate cu alte experiente , fie cu aceiasi , fie cu o alta  persoana!
Exista pericolul de a declansa in acea persoana , neuronii oglinda ai   parerii noastre despre ea , iar aceasta parere sa nu reprezinte adevarul  despre ea ,atunci cand creierul ia in calcul  experiente dureroase cu altii ,  doar fiindca ceva   la acea fiinta , semana cu cea din amintirile noastre.

In urma activarii neuronilor oglinda la cealata  persoana, ea va manifest fata de noi exact acea fata , acele aspecte ce noi i le-am indus !
Cu alte cuvinte poti scoate cei mai bun sau cei mai rau dintr-un om , depinde cum il abordezi, de mimica ta fata de el de miscarile tale in conversatie cu el.

Pentru a evita asemenea capcane ale mntii, ar trebui sa nu mai facem proiectii ale unor experiente trecute , asupra altor personae ,  chiar si asupra celor  care le stim deja.
Ele  s-au schimbat intre timp, nu mai sant cele ce au fost ieri sau cu ceva timp in urma, asa cum nici noi nu mai santem aceiasi de ieri sau de ceva timp in urma.

Mai concret trebuie sa acordam oamenilor din jurul nostru o a doua sansa.
Sa ii consideram din nou de la zero .
Sa nu mai punem proiectii ale trecutuli in prezent.
Deci sa traim in prezent.

Este  provocator sa  opresti mintea sa gandeasca in prezent, ea v-a fugi ori in trecut ori in viitor, desi nici  una din alternative nu este  reala sau adevarata, ci doar  prezentul este cel adevarat.

Daca facem legatura cu spiritualitatea, se confirma ca  la acest nivel  exista doar timpul prezent.
Pentru a opri “ maimutele de ganduri “, zgomotele din creierul nostru in fata unei situatii noi a unor oameni noi , mai cu seama cand ne declanseaza reactii de frica , ar trebui sa respiram adanc , sa facem liniste.

Frica apare  ca o reactie la necunoscut ,  sau situatii fals asemanatoare cu cele din trecut, date de  activarea memoriei si proiectii vechi in prezent .  Rezultatul  in acest caz  este  materializarea fricii !
Dar chiar  si cand " te frigi cu ciorba, nu inseamna ca nu mai mananci a doua oara”.

Practicarea  trairii in prezent  este o provocare. Trebuie sa faci pace cu trecutul , sa ierti si sa iubesti  toate persoanele din viata ta, fie ca ti-au facut bine sau rau ,  si in primul rand pe tine,  din doua motive.

1)   Ca sa nu mai faci proiectii trecute in prezent fiindca vei repeata aceleasi greseli  ca intr-un carusel  unde alergi fara scapare .
2)   Sa te ierti si sa te iubesti pe tine, astfel incat sa fii perfect echilibrat. Nimeni din cei ce vor  avea tentative constiente sau nu de  activare  a unor emotii negative in mintea ta , sa nu reuseasca sa o faca !
Mai mult, ramanand in echilibru vei avea tu insasi efect de oglinda in ei si vei activa acele  parti ( neuroni ),  "trasee " ce se vor dezvolta ulterior  !

Astfel vei  trai viata ta si nu a altora , vei trai in concordanta  cu  modele  de gandire asemanatoare si acesta e mecanismul prin care vei atrage  persoane noi in viata  , compatibile, un nou mediu , un nou nivel de constiinta.
Desemeni vorba, si actiunea trebuiesc coordonate cu mintea noua “ reformatata” !
Aceasta reformatare  a mintii se realizeza etapizat  , nu e chiar la indemana sa schimbi obiceiul  etichetarii , a barfei, a actiunilor conditionate, a copierii inconstiente a unor ganduri si actiuni  care ti-au fost induse, de mass-media de  omeni care “ iti vor binele ”, desi binele lor poate sa nu corespunda cu al tau .
 Ca si mecanisme de actiune  in acesta directie sant practicarea iertarii  si a iubirii, neconditionate!

Cum stii ca esti pe drumul bun?
Simti pur si simplu, bucurie, fericire, eliberare, fara un motiv aprent anume si  un mare numar de "coincidente" !
Asta nu inseamna ca nu mai te enervezi , nu mai suferi sau nu vor mai fi probleme/provocari, dar vor fi mai mici , mai de scurta durata,  actiunea va fi mai lipsita de frica, cu mai multe satisfactii "aparent din nimic", pe masura ce te debarasezi de balastrul unei minti conditionate  de trecut , de dorinte, de atasari de rezultate, de modele de viata..etc.

Studiul mintii este studiul cel mai greu asupra componentelor corpului , fiindca "ii ceri mintii sa se inteleaga pe sine ".
Dar noi nu santem numai corpul nostru, mintea noastra si toate celelate componente ci santem si cel ce observa toate acestea!

Daca am putea trai zilnic de la acest nivel de vedere , al celui ce observa componentele omului, naturii,  ale pamantului , ale universului , am trai la un nivel superior de constiinta mult mai aproape de spiritul divin atotcreator !






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu